تحولات منطقه

ترافیک، بوی بد فاضلاب، نبود جای پارک، املاک قولنامه‌ای و نداشتن پلاک پنج گلایه مهم ساکنان پنجتن است که در این گزارش روایت محله به آن پرداختیم.

پنج مسئله مهم پنجتن
زمان مطالعه: ۶ دقیقه

به گزارش قدس خراسان، دومین روایت محله، سفر به منطقه پنجتن است، ‌می‌گویم سفر چون اگرچه این محله در مشهد قرار دارد، اما قصه حاشیه و حاشیه‌نشینی گاهی آن‌قدر غریب می‌شود که وقتی پا به داخل محله می‌گذاری و شرایط را مشاهده می‌کنی، از مشهد و هر آنچه طی این سال‌ها از مشهد دیده‌ای و شنیده‌ای و شناخته‌ای فرسنگ‌ها دور می‌شوی.

وارد خیابان کم‌عرض و شلوغ پنجتن می‌شویم که در دو طرف آن خودروها به صورت فشرده، مورب و گاه دوبل پارک شده و فقط یک مسیر رفت و برگشت برای خودروهای عبوری باقی مانده است. به محل فرهنگسرای انقلاب در پنجتن ۴۵ می‌رسیم تا از آنجا همراه شهردار منطقه و اعضای شورای اجتماعی محلات بین مردم بیاییم و قصه این محله را بشنویم.

بوی بد فاضلاب برای مردم غیرقابل تحمل است

خانم نجف‌زاده یکی از ساکنان این محله می‌گوید: حدود سه چهار سال است طرح اگو به این محله آمده و لوله‌های فاضلاب از وسط خیابان پنجتن به سمت پرکندآباد جاگذاری شده، اما متأسفانه دو سالی است بوی بد این خیابان واقعاً آزاردهنده است.

وی ادامه می‌دهد: پیگیری‌هایی که از اداره‌های مختلف انجام دادیم، گفتند این بو به خاطر فاضلابی است که از مناطق بالاتر به اینجا می‌رسد. با همه این پیگیری‌ها هنوز هیچ ارگانی نیامده موضوع را بررسی کند. 

نبود جای پارک هر روز موجب دعوا بین اهالی می‌شود

خانم دیگری که می‌گوید هفت سالی می‌شود در پنجتن ۴۳ ساکن است، وجود  تعمیرگاه‌های ماشین و مشاغل مزاحم را یکی از مشکلات مهم محله عنوان می‌کند.

وی در ادامه می‌گوید: به خاطر کمبود جای پارک در کوچه‌ها هر روز مردم دعوا دارند. 

مشکلات املاک قولنامه‌ای ریزدانه برای اهالی

سیداحمد علوی از اعضای شورای اجتماعی محله است که دل پری از بحث ریزدانگی املاک قولنامه‌ای تجاری و مسکونی دارد.

وی می‌گوید: اگر شهرداری و شورای شهر مصوبه‌ای برای صدور کد نوسازی املاک ریزدانه داشته باشند که مالکان در قبال آن بتوانند به دفاتر اسناد رسمی مراجعه کنند و سند بگیرند، موجب می‌شود مردم به پرداخت حق و حقوق شهرداری ترغیب شوند. بیشتر خانه‌های اینجا زیر ۱۰۰ متر، مشاع و قولنامه‌ای است.

علوی به ترافیک ورودی پنجتن اشاره و اظهار می‌کند: برای کاهش ترافیک چند طرح ارائه دادیم ازجمله حذف ستون برق چهارپایه‌ای اول خیابان پنجتن است که معبر را تنگ و در ورودی خیابان ترافیک ایجاد کرده است.

مردم پنجتن مخالف یک‌طرفه شدن خیابان هستند

شهردار منطقه۴ که از ابتدای این بازدید با ما همراه بوده و گلایه اهالی را شنیده است، موارد را این‌طور پاسخ می‌دهد: طرح تفصیلی این منطقه که پایان سال گذشته ابلاغ شده حد نصاب تفکیک را برای پنجتن ۲۰۰ مترمربع در نظر گرفته، البته این برای زمین‌های خالی است اما برای زمین‌هایی که ساخته شده و بافت شکل گرفته است در صورتی که موارد ضروری در ساخت مدنظر رعایت شده باشد در حد ۷۰ تا  ۸۰ مترمربع اجازه بنا تا دو طبقه را می‌دهیم. 

محسن نعیمی‌مقدم ادامه می‌دهد: برخی پروژه‌ها مانند پارکینگ عمومی که توسط مردم و شورای اجتماعی پیشنهاد می‌شود نیازمند تملک اراضی است و زود به نتیجه نمی‌رسد و از آنجا که بودجه پروژه‌های زودبازده باید طی یک سال هزینه شود و به نتیجه برسد، پروژه‌های کوتاه‌مدت را انتخاب می‌کنیم. 

وی تشریح می‌کند: اولویت‌های شهرداری براساس مصوبات شورا در حال پیگیری است و اجرا می‌شود، اما تعدادی از اولویت‌های دیگر با نظر مردم محلی است به این ترتیب که شورا هر سال مبلغی را برای پروژه‌های زودبازده در نظر می‌گیرد و امسال ۱۵ میلیارد تومان برای محلات هدف بازآفرینی اختصاص داده است که براساس نظر شورای اجتماعی محلات پیشنهاد می‌شود. به عنوان مثال ما فکر می‌کردیم یک‌طرفه شدن این خیابان برای کاهش ترافیک به نفع مردم است، اما بررسی‌ها نشان داد مردم محل و کسبه به‌شدت مخالف یک‌طرفه شدن این خیابان هستند. 

وی مهم‌ترین مشکل محله را بوی فاضلاب می‌داند و معتقد است با وجودی که این محله دارای کانال فاضلاب و به اگو وصل است، ولی شهروندان رعایت نمی‌کنند و پساب منازل را داخل معابر رها می‌کنند که خود این موضوع موجب بوی بد و تغذیه موش‌ها می‌شود؛ اگرتعداد کم باشد شهرداری اخطار و پلمب انجام می‌دهد اما اینجا تعداد خیلی زیاد است.

نداشتن پلاک، آدرس‌دهی را با مشکل روبه‌رو کرده است

نایب رئیس شورای اجتماعی محله پنجتن ازمشکلات این خیابان روایت می‌کند: درپنجتن ۴۷ که به آن خطیب هم گفته می‌شود بیشتر منازل پلاک ندارند و شهروندان برای آدرس دادن دچار مشکل می‌شوند. 

مهدی هراتی مشکل بعدی این معبر را هندسه خیابان می‌داند و می‌گوید:  ورودی پنجتن۴۷ وسط خیابان ستون‌های برق قرار دارد که مانع عبور و مرور است و وضعیت خطرناکی دارد. بارها به صورت رسمی نامه زدیم و از شهرداری و اداره برق پیگیری کردیم اما هیچ اقدامی نشد.

با آقای هراتی همراه می‌شویم و به زمینی رها شده در انتهای یکی از فرعی‌های پنجتن۴۷ می‌رسیم که محل تجمع پساب رها شده از منازل است. بوی بد، منظره مشمئزکننده و سگ‌های ولگردی که دور این برکه فاضلاب پرسه می‌زنند، آزاردهنده است، موضوعی که به گفته اهالی به‌ویژه در تابستان موجب مشکلات زیادی می‌شود.

جریمه رها کردن فاضلاب در معابر بازدارنده نیست

معاون اجرایی شهرداری منطقه۴ که در محل حضور دارد پس از شنیدن گلایه‌های اهالی می‌گوید: متأسفانه با توجه به اجرا نشدن طرح اگو در بخشی از منطقه و نظر به اینکه بیشتر منازل در این بافت ریزدانه، امکان حفر چاه‌های جاذب داخل منازل ندارند، نسبت به تخلیه فاضلاب‌ها به داخل معابر اقدام می‌کنند که وضعیت نامناسبی به لحاظ بهداشتی ایجاد شده است.

جلال بیوکی ادامه می‌دهد: در این راستا و پیرو ماده ۶۸۸ قانون مجازات اسلامی، شهرداری اقدام به ابلاغ اخطاریه به شهروندان خاطی می‌کند، اما متأسفانه با توجه به طولانی شدن روند رسیدگی به پرونده‌ها در شورای حل اختلاف که ویژه مشکلات بهداشتی است و عدم بازدارندگی جرایم، مشکل همچنان ادامه دارد.

وی با اشاره به یکی از زمین‌های کشاورزی که داخلش کانالی برای هدایت فاضلاب ایجاد شده، اظهار می‌کند: همان‌طور که شاهد هستید برخی افراد از این فاضلاب‌ها برای آبیاری مزارع و کشت سبزی و صیفی‌جات استفاده می‌کنند که البته با پیگیری‌هایی که از طریق مقام قضایی انجام می‌دهیم اقدام به جمع‌آوری و حتی تخریب کشت و کار آن اراضی می‌شود. 

معاون اجرایی شهرداری منطقه۴ در ادامه می‌گوید: ما در سطح منطقه، سه اکیپ ویژه جمع‌آوری سگ‌های ولگرد داریم که به صورت ۲۴ ساعته برای جمع‌آوری اقدام می‌کنند، اما متأسفانه وجود اراضی بزرگ‌مقیاس و بدون حصار در حاشیه شهر پاتوق مناسبی برای سگ‌ها شده است. از طرفی برخی شهروندان هم درخصوص زمان بیرون گذاشتن زباله بی‌توجهی می‌کنند که این موضوع موجب جذب حیواناتی مثل سگ‌ها می‌شود.

بیوکی در خصوص پلاک‌کوبی و نصب تابلوهای شناسایی معابر این‌طور پاسخ می‌دهد: پیرو مصوبات و رویکرد شورای شهر برای حاشیه شهر در طرح‌های زودبازده، تابلوهای معابر و پلاک‌ها را خریداری کردیم و تحویل اداره پلاک‌کوبی سازمان فرهنگی داده‌ایم، اما تاکنون اقدامی برای نصب انجام نشده است. 

وی به معضل دیگری در محله اشاره می‌کند و می‌گوید: تخلیه خاک و نخاله در زمین‌های بایر معضل بعدی است که برای برخورد با این تخلف دو اکیپ نظارتی در سطح منطقه داریم و نقاطی که بیشتر خاک و نخاله تخلیه می‌شود را محصور و محدود می‌کنیم، در جاهایی هم که تخلیه انجام می‌شود اگر شماره پلاک خودرو را بتوانیم شناسایی کنیم آن را متوقف می‌کنیم. طی سال گذشته ۱۸مورد خودرو متخلف در این زمینه شناسایی و با دستور مقام قضایی متوقف کردیم. به طور متوسط روزانه حدود ۴۰تن خاک و نخاله از سطح منطقه جمع‌آوری می‌کنیم. 

ترافیک، بوی بد فاضلاب، نبود جای پارک، املاک قولنامه‌ای و نداشتن پلاک پنج گلایه مهم ساکنان پنجتن است، مشکلاتی که اگرچه نمی‌توان سهم شهروندان را در بروز آن‌ها انکار کرد، اما توجه به این نکته ضروری است که بیشتر این مردم از قشر ضعیف و مستضعف هستند و پیچیدن نسخه‌های گرانقیمتی مثل حد تفکیک ۲۰۰مترمربعی چاره کارشان نیست، کسی که امکان تملک خانه‌ای ۲۰۰ مترمربعی در پنجتن داشته باشد بعید است حاضر نشود آپارتمانی کوچک اما در متن شهر داشته باشد.

خبرنگار: معصـومـه مـؤمنیــان

منبع: روزنامه قدس

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.